Mai részünkben:Hogyan csináljunk sajtburgert eredeti McDonald's recept alapján otthon ??
A NORMÁL HAMBURGER
McDonalds® normál Hamburger hozzávalók:
1 Font= 453 gramm
1 -Font darált marhalapocka (80% sovány)
10 -Kis hamburger zsemle (kb. molnárka méretű)
10 -Hamburger uborka szelet
10 -teáskanál aszalt, apróra vágott hagyma
McDonald's® Hamburger Főszerezés
Mustár, Ketchup....és..... zsírpapír
A Hamburger Fűszerezés:
4 Evőkanál só
2 Evőkanál Accent (msg)
[Az Accent egy márkanév, a termék maga egy húspuhító adalékanyag, ami msg*-t tartalmaz.]
1 Teáskanál őrölt feketebors
1/4 Teáskanál vöröshagyma por
Jól keverjük össze az összes hozzávalót egy fűszertartóban, aminek elég nagyok a lyukai, hogy a bors átfolyhasson. Ez kb. 3 unciányit ad. Használd MINDEN McDonald's hamburgeren. (kivéve, ha allergiás vagy az msg*-re, akkor használj csak sót és borsot.)
*MSG (nátrium-glutamát) az E-621 kódszámmal jelölik az ételek csomagolásán. Az MSG VAKSÁGOT, RETINAGYENGÜLÉST, FEJFÁJÁST OKOZ!!!
A Marhahús Pogácsák:
Ossz fel 1 font marhahúst 10 egyenlő nagyságú gombócra. Formálj miden gombócból kb. 4 hüvelyk átmérőjű és 1 / 4 hüvelyk vastag pogácsát (1 hüvelyk= 2,54 cm). Mindezt zsírpapíron tedd. Aztán fagyaszd le a pogácsákat legalább egy óráig (ez meggátolja, hogy darabokra essen grillezés közben). Nyilvánvalóan a „burger time-(elkészítés idő)“ előtt fogod mindezt megtenni. Igen nehéz ilyen kis pogácsákat készíteni szóval, ha csak 9 pogácsa kerül ki, azt megbocsátom.
A Vöröshagymák:
Tedd az aszalt vöröshagymákat egy edénybe, (olyanba, mint a Tupperware márka) és adj hozzá vizet. A víz lepje el néhány hüvelykkel a hagymák tetejét (jobb, ha többet öntünk rá, mintha kevesebbet). Fedd le és hűtsd le fél órára. Öntsd le a folyadékot, és BUMM... McDonald's apró hagymáid vannak. Fedd le újra és hűtsd le “burger time-(elkészítés idő)”-ig.
A Savanyúság:
A McDonald's® Savanyú szeletei egyedülállóak ízben, nagyon fanyar savanyú uborkák. Az egyetlen termék, amiről tudom, hogy megközelíti a jellegzetes ízt, az a HEINZ Genuine Dills (eredeti savanyú (kapros) uborka.) De nem szeletekben adják, szóval szeleteld fel saját magad NAGYON vékonyan. Nehéz ezt jól elkészíteni késsel, így a K-tel "dial-a-slice" otthoni zöldségszeletelőt használom. A Vlasic "eredeti" savanyú uborkáknak SZINTÉN megvan az a fanyar/savanykás íze. Bizonyosodj meg róla, hogy nem “kóser” savanyú uborkák. A Wal-Mart® termel Vlasic EREDETI savanyú uborkákat, és azokat is neked kell felszeletelned. (***jegyzet***, ezek az uborkák igen aprók, szóval ferdén szeleteld...nagyobb vékony szeleteket fogsz kapni.) AZ ÖSSZES McDONALD'S® HAMBURGERHEZ HASZNÁLD EZEKET A SAVANYÚSÁGOKAT!
A Zsemlék:
Használd a kicsi, sima és olcsó bolti hamburgerzsemle márkákat. Tudod, 8 vagy 12 van egy csomagban. Általában kb. 59, 69 centbe kerül egy 8-as csomag. (El akarod különíteni a legjobbat, vagy “csúcsot” a legrosszabbaktól, vagy “legócskábbaktól”...mivel a fajták valószínűleg a két véglet közül az egyikbe fognak tartozni.) Mikor a "burger time-(készítési idő)" eljön, meg fogod pirítani a zsemléket. Mindjárt azok az utasítások jönnek. A WalMart® árul egy kiváló terméket normális hamburger zsemlének ---Great Value™ márka "óriásméretű" hamburger zsemlék---Szinte tökéletesen olyanok, mint a McDonald's® zsemlék és egy kicsivel nagyobbak, mint a többi elérhető hamburger zsemle az élelmiszer-áruházakban.
MÉG EGY DOLOG: Mielőtt megsütnéd ezeket a csodás hamburgereket, előre vágj fel 10 db 12 * 12-es zsírpapír lapot. Szükséged van rájuk, hogy becsomagolhasd a hamburgereket.
*****Süssük meg a Hamburgereket!*****
Melegítsd elő a sütődet, hogy meleg legyen...takarékon, mert ez későbbre kell. Szükséged lesz két „elektromos sütő” -re. Egy a hús grillezéséhez (roston sütéshez), a másik, hogy megpirítsd a zsemléket. Melegítsd elő a hús „sütő” -t 375–400 °C -ra, és a zsemle „sütő” -t kb. 350 °C -ra. (ez a recept egyszerre négy hamburger sütéséhez, elkészítéséhez készült)
*** jegyzet ***mielőtt belekezdenél, győződj meg róla, hogy minden ízesítőd KÉSZEN ÁLL! (mivel a sütés nagyon gyorsan történik)
#1 –Pirítsd meg 4 zsemlének a tetejét. Fektesd le őket lefelé fordítva a „sütő” -re egymáshoz közel. Tégy egy edényt alsó résszel lefelé közvetlenül a zsemlék tetejére (nyitott oldala néz felfelé). Csak azért, hogy szabadon maradjanak a kezeid és lenyomja a zsemléket, így majd egyformán fognak megpirulni. (Ne használj semmi túl nehezet, mint pl. Öntöttvasat. Szétlapítod a zsemléket.)
#2 –Fektesd a fagyasztott húspogácsákat a másik grillre (rostélyra). Kb. 20 másodperc után, “perzseljük” őket egyenletes nyomást alkalmazva egy fém simítólapát hátuljával, és nyomjuk le az elejét a szabad kezünkkel (óvatosan, nehogy megégesd az ujjaid). Mindezt csak kb. 2 másodpercig csináld... hallani lehet, ahogy hangosabban sercegnek mialatt “perzseljük” őket. Miután “perzseled” őket, szórd meg őket gazdagon a McDonald's burger Fűszerezéssel.
#3 –Ennél a pontnál, a zsemléid közel/majdnem készen is vannak. Egyenletes sárgásbarna színük lesz, ha készen vannak. Vegyük le őket, és ismételjük meg a “zsemlepirítási” eljárást a zsemlék aljával.
#4 –Kb. Egy perccel a pogácsák “perzselése” után fordítsd át őket. Óvatosan, ne repesszed meg azt az oldalát, amit “perzseltél“. Adj hozzá még egy csipetnyi Fűszerezést és kb. egy teáskanálnyit az előkészített hagymáidból. (Ne légy rest és használj egy mérőkanalat...nem idő...csak két ujjat és egy hüvelykujjat foglal le.)
#5 –Most gyorsan díszítsd fel a zsemléidet. (Felső oldal) Először a mustár...öt “pont/pötty” (kb. egy ceruza átmérőnyi), egyenletesen elhelyezve egy körben fél hüvelykre a saroktól.
Aztán a Ketchup, (használj Hunt Ketchupot, ha tudsz) öt érme nagyságú adagot (kb. 20 milliméter átmérőjűt). Helyezd a savanyút a közepére.
#6 –Mire azt befejezed, a hús készen is lesz. (kb. 1 perc vagy 1 perc 10 másodperc a forgatás után) Vedd le a húst és állítsd fel az oldalára, hogy a felesleges zsír lefolyhasson. Használd a szabad kezedet, hogy lefogd a hagymákat. Helyezd el a húspogácsákat a hagymás oldalukkal felfelé a zsemlék feldíszített tetejére, majd tedd rájuk a pirított zsemlék alját (a burger fejjel-lefelé lesz).
#7 –Fektess egy kész hamburgert -még mindig „fejjel-lefelé”- az előre felvágott zsírpapírod közepére. Szorosan fogd körül a hamburgert a papírral. Hasonlítania kellene egy nagyon hosszúkás csőre két nyitott véggel, meg a hamburgerrel a közepén. Majd takard a nyitott végeket a burger alja alá, így az szorosan zárt.
#8 –Tedd a becsomagolt hamburgereket az előmelegített sütőbe (ne felejtsd el...a sütőnek csak alig kell melegnek lennie). Tartsd ott őket kb. 8-10 percre.**** Hé! Az elegendő idő egy újabb adag sütéséhez. (Ha sütsz még egy adagot, mialatt ezek "gondosan összeérnek", kapard le a grillező oldalára a fekete odaégett dolgokat és az odaégett hagymadarabokat, mielőtt nekiállnál.)
****KÉRLEK, VEDD FIGYELEMBE! Néhány sütő nagyon felmelegszik még takarékon is,
és ez kiszáríthatja a hamburgereidet. Ha száraznak látszanak, a következő alkalommal csomagold be szorosan és hagyd állni őket kb. 5 percig. Majd 15 másodpercre tedd őket (egyszerre egyet) a mikrohullámúsütőbe. Ez fogja teljessé tenni az elkészítési folyamatot anélkül, hogy túl mikróznánk őket, mint azt most teszik. Tulajdonképpen, csaknem jobb az ízük így készítve.
#9 –ÖRVENDEZZ! Ilyenek voltak régen. Ilyennek kellett volna mindig is LENNIÜK.
(Fontolóra veheted, mi van, ha először megpirítod a zsemléidet, legalább a tetejüket, hogy több időd maradjon feldíszíteni őket.)
McDONALD'S® "ÓDIVATÚ" SAJTBURGER
Süssük meg a hamburgereket a normál hamburger recept alapján és helyezzünk el egy VÉKONY szelet „amerikai sajtot” a zsemle felső oldalán, mielőtt rátennénk a húspogácsát. Ne használjunk
Kraft különcsomagolt sajtokat vagy Velveeta-t. (vagy bármit, ami „amerikai feldolgozású sajt ÉLELMISZER megnevezésű) Csak igazi „Amerikai Sajtot” használj. Ez a KULCS!
Kérlek, vedd figyelembe, hogy a legtöbb Amerikai Sajt-szelet túl nagy a McDonald's® sajtburgerekhez. Szóval vágj le kb. 1 / 4 hüvelyket két széléből, hogy egy kisebb négyzetet készíts. (1 hüvelyk = 2, 54 cm.)
McDONALD'S® BACON SZALONNÁS DUPLA SAJTBURGER
Hozzávalók:
2 előkészített marhahús pogácsa
1 előkészített hamburgerzsemle
2 Amerikai Sajt szelet
1 szelet Oscar Mayer® Ready~Made™ bacon szalonna
Készítsd el a marhahúspogácsákat és a zsemléket a normál hamburger receptben leírtak alapján. Díszítsd fel a hamburgerzsemléket ugyanúgy. Tedd mikrosütőbe az előfőzött bacon-szalonnát kb. 15-20 másodpercre, tépd el félbe, és fektesd a darabokat egymás mellé a feldíszített felső oldalra.
Aztán tegyél rá egy szelet sajtot. Tedd rá az első kisült marhahúspogácsát a sajt tetejére, tegyél rá még egy szelet sajtot aztán a második húspogácsát. Tedd rá a pirított hamburgerzsemle-aljat és csomagold be egy 12 * 16 hüvelykes zsírpapír lapba. (a csomagolási utasításokért lásd a normál hamburger receptet) Hagyd ülni 5-7 percre, aztán tedd mikrosütőbe (becsomagolva) 15 másodpercre, amíg felmelegszik.
Élvezd a klasszikus bacon szalonnás dupla - sajtburgert!