2009.09.03. 18:00| Szerző: Othello

Elérkeztünk első helyezettünkhöz, ami nem más mint egy...

... kagyló!

1. Sacculina

A sacculina a kagylók egy olyan faja, amely élősködőként a rákokat támadja meg. A nőstény lárva (megfelelő gazdaállatra lelvén) addig mászkál a rákon, amíg megtalálja az ízek közti puha, sebezhetőbb részt. Ekkor levedlik, ledobja héját és befecskendezi puha testét a rák belsejébe. Ezután elkezd növekedni, végül a tor hátsó részének alján egy kis zsákot alkot, épp azon a helyen ahol a rák utódai fejlődnének. Ha egy hím rákot fertőz meg, akkor felborítja annak hormonháztartását. Sterilizálja (szaporodásra képtelenné teszi) az állatot, és megváltoztatja a külsejét is, a hormonok hatására többek közt a rák potroha kiszélesedik és ellaposodik, ezzel hasonlóvá válik nőstény társaihoz. Ismert, hogy a parazita még a párzási rituálék mozdulatait is imitáltatja a gazdaállattal.
A hím sacculina (hülye egy latin szó) a fertőzött rákokat keresi, amelyekbe behatolva megtermékenyíti nőstényének petéit. A rák (akár hím akár nőstény) ezek után sajátjaként vigyázza a petéket (ugye a kagyló szaporodóképtelenné tette őket). A rákok természetes szaporodásának menete során a nőstény rák egy magas sziklát keres, majd a kis rákokat a vízbe ereszti, lökdöső mozdulatok közepette, lábaival a vizet kavargatva, hogy segítse a szétszóródást. Amikor a sacculina utódai kikelésre készek, a rák ugyanezt a folyamatot végzi el.
 

Címkék: gusztustalan zombi parazita  |   | 3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://capaember.blog.hu/api/trackback/id/tr151355840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bazsinnyo 2009.09.03. 18:54:31

mi késztet arra hogy ilyeneket írjál?:D

KeRge 2009.09.03. 19:05:52

@Bazsinnyo: szerbusz bazs tán nem teccik?:D várjuk építő jellegű kritikát h mit is szeretnél:D:p

Othello 2009.09.03. 22:42:57

Most mondd azt hogy nem érdekesek :D Egyébként a listáról szívem szerint kihagytam volna párat, de hát a teljesség igénye ugye... Egyébként fogok még fordítani, találtam jópár dolgot, de már nem fogom számozni, és nem csak egy témából lesznek.
süti beállítások módosítása