2009.08.05. 17:55| Szerző: Othello

Eddigi legdurvább élősködőnkhöz érkeztünk, az ékes ősdarázshoz, leánykori nevén

7.Ampulex Compressa

Amikor az ékes ősdarázs nősténye készen áll a szaporodásra, nem sokat vacillál. Keres egy csótányt, és belevágja 2 fullánkját. Az első a csótány tori részébe hatol, lebénítva a két első lábát. A második egyenesen a csótány agyába, és leblokkolja a menekülési reflexét.

A darázs némi energiát veszít a mérgek befecskendezése miatt, így feltöltődésképpen a csótány véréből szív magának. A csótány, bár mozgásképes, semmiféle ellenállást nem tanúsít, és a darázs – amely túl kicsi ahhoz, hogy egy mozdulatlan csótányt szállítani tudjon – a csótány csápját húzva (mint a kutyát a pórázon) szépen elvezeti az odújába.

Ezt követően egy petét helyez a hasa alá, és kavicsokkal zárja el a bejáratot más ragadozók elől. A csótány egyhelyben áll (a darázs mérge nyugodtan tartja), miközben a kikelő lárva lyukat rág a potrohába, és mintegy nyolc nap alatt elfogyasztja a belső szerveit, olyan sorrendben, hogy minél később ölje meg ezzel. Végül a lárva bebábozódik a csótány belsejében, és körülbelül egy hónap múlva immár darázsként kel ki.

A bejegyzés trackback címe:

https://capaember.blog.hu/api/trackback/id/tr311289993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása